26 stycznia 2023

Idealne miejsce na spiżarnię w domu – piwnica, garaż czy spiżarnia z kuchnią? Najlepsze pomysły i rozwiązania

Z artykułu dowiesz się:

  • gdzie urządzić spiżarnię w domu,
  • jak sprawić, by mała spiżarnia wciąż była funkcjonalna,
  • jak w naturalny sposób obniżyć temperaturę w spiżarni?

Projektując dom, warto rozważyć w nim wydzielenie przestrzeni do przechowywania żywności, jaką jest spiżarnia. Pomieszczenie to jeszcze kilka lat temu niemalże zapomniane, dziś ponownie wraca do łask. Jego zaaranżowanie nie jest jednak prostym zadaniem – spiżarnia musi być nie tylko funkcjonalna, lecz również zapewniać odpowiednie warunki, aby produkty spożywcze zachowały swoje właściwości jak najdłużej.

Czytaj także: Wady i zalety garażu zlokalizowanego w piwnicy domu jednorodzinnego

Interior of wooden pantry with products for cooking. Adult woman taking kitchenware and food from the shelves.

Gdzie urządzić spiżarnię w domu? Idealne miejsce na domową spiżarnię

Największym problemem w kontekście zaprojektowania funkcjonalnej spiżarni stanowi jej odpowiednie ulokowanie. Najczęściej pomieszczenie to stanowi wydzieloną część kuchni, inni decydują się umieścić je w piwnicy. Czasami rolę spiżarni odgrywa garaż, choć można ją również zaaranżować w przestrzeni pod schodami. Spiżarnię można również postawić w ogrodzie bądź wydzielić kilka osobnych półek w szafce kuchennej w razie braku innych, dostępnych na daną chwilę rozwiązań. Wady i zalety poszczególnych przedstawia poniższa tabela:

Rozwiązanie Zalety Wady
Wydzielona część kuchni Łatwy dostęp do produktów spożywczych, brak konieczności wychodzenia z pomieszczenia, aby sprawdzić dostępność żywności czy wykorzystać ją podczas gotowania, Rozwiązanie to sprawdzi się wyłącznie w przypadku dużych pomieszczeń, w których istnieje możliwość wydzielenia osobnej spiżarni,
Piwnica W pomieszczeniu panuje stosunkowo niska temperatura, pozwalająca na zachowanie właściwości odżywczych poszczególnych produktów. W większych piwnicach można wydzielić tyle przestrzeni, ile potrzebujemy, Konieczność schodzenia do piwnicy każdorazowo, gdy potrzebujemy czegoś ze spiżarki – jest to uciążliwe zwłaszcza w przypadku domów wielopiętrowych,
Garaż Podobnie jak w piwnicy, w garażu panuje stosunkowo niska temperatura, Konieczność zorganizowania przestrzeni w taki sposób, aby produkty żywnościowe nie miały kontaktu z substancjami potencjalnie niebezpiecznymi,
Przestrzeń pod schodami Łatwy dostęp do produktów, brak konieczności aranżowania osobnego pomieszczenia, W przestrzeni pod schodami zmieści się stosunkowo niewiele produktów, w dodatku trzeba ją odpowiednio zabudować,
Osobne pomieszczenie w ogrodzie Wielkość pomieszczenia można dopasować do swoich potrzeb, nie trzeba też wydzielać osobnego pomieszczenia w domu, Duże koszty związane z postawieniem budynku, przy jednoczesnym ograniczeniu powierzchni dostępnej w ogrodzie,
Wydzielenie półek w szafce kuchennej Łatwy dostęp do produktów spożywczych, Trudności w utrzymaniu odpowiedniej, niskiej temperatury, konieczność optymalizacji przestrzeni kuchennej.

Praktyczny sposób na dodatkowe pomieszczenie: spiżarnia w piwnicy

Na pytanie, jak urządzić spiżarnię, wiele osób udzieli jednoznacznej odpowiedzi – w piwnicy. To tam najczęściej pomieszczenie to było ulokowane w babcinych domach. Wykorzystywano fakt, iż w piwnicy panuje stosunkowo niska temperatura, a dodatkowo ustawione na półkach produkty spożywcze w żaden sposób nie przeszkadzają domownikom, nie zabierając cennego miejsca np. w kuchni.

W piwnicy należy oczywiście utrzymywać czystość i higienę na odpowiednim poziomie, tak aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. Niestety, w nowoczesnych domach często brakuje piwnic, co całkowicie uniemożliwia skorzystanie z tego rozwiązania.

Gdzie najlepiej przechowywać żywność: idealna spiżarnia w garażu

Spiżarnia w garażu to idealne wyjście dla osób, które nie chcą ulokować tego pomieszczenia bezpośrednio w domu. Panuje tam niska temperatura, zwłaszcza zimową porą. Niemniej jednak produkty spożywcze powinny być przechowywane w specjalnych szafkach, tak aby nie dopuścić do ich kontaktu z substancjami potencjalnie niebezpiecznymi – smarami, olejami i itp. Jednocześnie musimy zapewnić sobie do nich dobry dostęp, mając na uwadze, że w garażu przez większość czasu znajdować się będzie nasz samochód.

Ukryta spiżarnia w kuchni – czy tego pragnie idealna pani domu?

Spiżarnia ukryta w kuchni wydaje się dosyć oczywistym, najpraktyczniejszym rozwiązaniem. Zapewnia szybki dostęp do produktów spożywczych, a dodatkowo łatwo utrzymać w niej czystość. Problemem jest jednak konieczność wydzielenia odrębnego pomieszczenia, co staje się prawdziwym wyzwaniem w przypadku kuchni o małym metrażu. Wtedy też pani domu niekoniecznie marzy o spiżarni, a o zwiększeniu przestrzeni roboczej.

Spiżarnia w schodach i pod schodami – jak ją zabudować?

Zabudowa spiżarni pod schodami to nic innego, jak dodatkowe drzwi, które stanowić będą dobrą osłonę dla produktów spożywczych. Warto pomyśleć o efektywnym zaaranżowaniu przestrzeni już na etapie projektowania schodów, gdyż wtedy najłatwiej dobrać rozwiązania, pozwalające zakamuflować spiżarnię. Niestety, w tym przypadku trzeba liczyć się z niewielką ilością miejsca do przechowywania.

Inne sposoby na zaaranżowanie spiżarni

Alternatywnym rozwiązaniem dla osób, które myślą o domowej spiżarni, jest budowa osobnego pomieszczenia w ogrodzie. Doskonale sprawdza się ono zimą, jednak latem problemem może być stosunkowo wysoka temperatura panująca we wnętrzu. W przypadku domów o niewielkim metrażu spiżarnię można również wygospodarować z kilku półek szafek kuchennych. Ważne, aby szafki znajdowały się w suchym, zaciemnionym miejscu.

Mała ale funkcjonalna spiżarnia – praktyczne porady na aranżacje spiżarni w domu

Spiżarnia nie musi być pomieszczeniem dużych rozmiarów – coraz większą popularnością cieszy się mała spiżarnia, jednak zaaranżowana w sprytny sposób. Warto rozważyć przede wszystkim następujące porady:

  • dobór funkcjonalnych półek do spiżarni i regałów, które łatwo utrzymać w czystości,
  • wykorzystanie koszy wiklinowych, ceramicznych garnków czy słojów do przechowywania,
  • wykorzystanie materiałów wykończeniowych, oddających chłód do pomieszczenia,
  • oświetlenie punktowe, ukierunkowane na konkretne szafki,
  • opisanie poszczególnych półek zgodnie z przyjętymi zasadami, np. pod kątem wykorzystania produktów spożywczych czy ich dat ważności.

Wymiary spiżarni nie są najistotniejsze – o wiele ważniejszym aspektem jest odpowiednia aranżacja pomieszczenia, dzięki której łatwiej utrzymać w nim ład i porządek.

Jak obniżyć temperaturę w spiżarni: naturalne chłodzenie i wentylacja

Spiżarnia w kuchni lub w innym pomieszczeniu musi spełniać określone kryteria, m.in pod kątem temperatury i cyrkulacji powietrza. Warto postawić na naturalne chłodzenie, które umożliwia wprowadzenie do wnętrza zimniejszego powietrza. Polega ono na:

  • położeniu dodatkowej warstwy izolacji na ściany (od wewnątrz),
  • zainstalowaniu przewodu wyrzutowego, tak aby odprowadzał ciepłe powietrze,
  • zainstalowaniu przewodu czepnego, który doprowadzi świeże powietrze z zewnątrz.

Chcąc zachować optymalne warunki w pomieszczeniu, konieczna jest odpowiednia wentylacja spiżarni. W tym kontekście można zdecydować się na tradycyjny kanał wentylacyjny bądź wyposażenie okna w nawiewniki, o ile oczywiście takowe znajduje się wewnątrz. Alternatywnym rozwiązaniem jest zastosowanie systemu klimatyzacji, który zapewni nie tylko odpowiednią temperaturę, lecz również wilgotność powietrza. Najczęściej jednak decydują się na nie właściciele nowoczesnych domów, w których priorytetem jest efektywność cieplna, pozwalająca na jego odzyskiwanie.

FAQ:

Gdzie najlepiej umiejscowić domową spiżarnię?

Domowa spiżarnia może być ulokowana przy kuchni, w garażu, piwnicy, pod schodami. Czasami dobrym rozwiązaniem okazuje się wybudowanie osobnego budynku w ogrodzie, natomiast w przypadku małych powierzchni – wydzielenie kilku półek kuchennych do przechowywania zapasów.

Jakie warunki powinny panować w domowej spiżarni?

Domowa spiżarnia nie może być nagrzanym czy zawilgoconym pomieszczeniem, gdyż wpływa to na jakość przechowywanych produktów. Dlatego też bardzo istotne są właściwa wentylacja oraz naturalne chłodzenie.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Powiązane treści