W handlu dostępne są różne rodzaje blatów kuchennych. Osoby remontujące pomieszczenia lub wykańczający nowe mieszkania mają do wyboru blaty laminowane, drewniane, granitowe, szklane, metalowe, ze spieku kwarcowego oraz kompozytowe. Poszczególne modele różnią się od siebie kolorem, wytrzymałością, odpornością na zaplamienie oraz ceną. Jakie są najlepsze?
Blat kuchenny powinien zapewnić wygodę codziennego użytkowania. Bywa, że spędzamy przy nim nawet kilka godzin dziennie. Warto postawić na produkt, który jest odporny na uszkodzenia oraz łatwy do utrzymania w czystości, a także atrakcyjny pod względem wizualnym. Można wtedy zaprosić gości do kuchni, aby przyrządzając wspólnie przekąski, kontynuować spotkanie towarzyskie.
Z czego najlepiej zrobić blat w kuchni?
Wybierając w sklepie blat, powinniśmy zwrócić uwagę na odporność produktu na wilgoć oraz zmienne temperatury. Dzięki temu unikniemy przebarwień powstających na skutek kontaktu z gorącym kubkiem czy garnkiem. Blat powinien być estetyczny i komponować się z szafkami kuchennymi, ścianami, drzwiami, oknami. Interesująco prezentuje się kontrastowe zestawienie jasnych blatów z ciemnymi szafkami. Rozwiązaniem, które sprawdza się w większości projektach jest biały blat kuchenny oraz szafki w kolorze drewna. Najlepszy blat kuchenny powinien efektownie podkreślać stylistykę aranżacyjną pomieszczenia.
Jakie blaty są najlepsze do kuchni? Najwięcej klientów sklepów i składów budowlanych decyduje się na tanie blaty laminowane o matowej, półmatowej lub połyskliwej powierzchni. Laminat może imitować naturalne drewno, marmur, a nawet beton lub kamień. Zaletą tego typu blatów są wysokie walory estetyczne oraz atrakcyjna cena. Produkty laminowane znajdują zastosowanie zarówno w nowoczesnych, jak i klasycznych aranżacjach.
Wyroby oklejone zapewniają wysoką odporność na ścieranie, zarysowania i uderzenia. Ich niekwestionowaną zaletą jest łatwość pielęgnacji, gdyż czyszczenie można wykonywać przy pomocy wilgotnej ściereczki i popularnych środków chemii gospodarczej bez ubytku na ich jakości czy wyglądzie. Blaty laminowane charakteryzują się niepodatnością na szkodliwe promieniowanie UV, a co najważniejsze są odporne na wysoką temperaturę, np. postawienie na blacie naczynia z gorącą wodą. Dopuszcza się wykonywanie na nich prac kuchennych z wyłączeniem cięcia oraz uderzania ostrymi narzędziami.
Są to zwykle blaty gotowe, które trzeba łączyć ze sobą, jeśli chcesz utworzyć z nich większą powierzchnię. Jeśli zrobisz to nieumiejętnie, pomiędzy odcinkami płyty zgromadzi się woda, przez co całość przestanie być estetyczna. Blaty laminowane mogą szybciej się niszczyć i w konsekwencji wymagają częstszej wymiany niż blaty wykonane z innych surowców.
Tanie blaty kuchenne
Blat kuchenny w odpowiednim kolorze będzie pasował do kuchni utrzymanej w dowolnej stylistyce – czy to w stylu prowansalskim, loftowym, skandynawskim czy klasycznym. Wybierając konkretny model, warto zwrócić uwagę na jego grubość i staranność wykończenia. W eleganckich, nowoczesnych wnętrzach znakomicie wyglądają meble i blaty w jednym kolorze. Może to być biel, grafit, szarość, a nawet czerń.
Tanie blaty kuchenne to doskonała opcja dla osób, które chcą stworzyć stylową i praktyczną przestrzeń bez konieczności wydawania dużych kwot. Mimo niższej ceny charakteryzują się odpornością na uszkodzenia mechaniczne oraz łatwością w utrzymaniu czystości. Ich montaż jest szybki i prosty, dzięki czemu są idealnym rozwiązaniem zarówno do nowych kuchni, jak i podczas modernizacji starszych pomieszczeń.
W kuchniach klasycznych sprawdzą się blaty drewniane. Można je dowolnie łączyć z niemal każdą kolorystyką mebli kuchennych. W projektach prowansalskich pierwszorzędną rolę pełnią naturalne, postarzałe materiały. Pasują wtedy blaty kuchenne w kolorze jasnego dębu, olchy, buku. Można je zestawiać z kremowymi lub białymi frontami szafek. Gdy aneks kuchenny połączony jest z salonem, warto postawić na jeden styl, materiał i kolor.
Ile kosztuje blat kuchenny za metr?
Blat laminowany to najpopularniejsze, a zarazem najtańsze rozwiązanie. Ceny blatów laminowanych rozpoczynają się już kilkudziesięciu złotych za metr. Niska cena wynika przede wszystkim z krótszej żywotności tego rozwiązania, ale nawet doliczając koszty ewentualnej wymiany blatu, jest to rozwiązanie najtańsze. Przeciętna cena za średniej jakości blat wynosi 40-60 zł za metr, przez co całkowity koszt zamontowania go w niewielkiej kuchni nie przekracza kilkuset złotych.
Ceny drewnianych blatów są zróżnicowane w zależności od zastosowanego surowca. Koszt najtańszych produktów rozpoczyna się od ok. 150-250 zł za metr kwadratowy – takie blaty wykonane są z drewna sosnowego. Trzeba mieć jednak świadomość, że blat sosnowy jest mniej wytrzymały i bardziej podatny na uszkodzenia.
Jeśli więc mamy grubszy portfel, warto postawić na blat wykonany z trwalszego drewna, np. dębu, jesionu lub buku. Najdroższe blaty produkowane są z drewna egzotycznego i mogą kosztować ponad 1000 zł za metr kwadratowy. Jest to jednak materiał najbardziej wytrzymały i odporny na wilgoć, co ma ogromne znaczenie w kuchni.
Ile kosztuje metr blatu z konglomeratu?
Dysponując bardzo wysokim budżetem, można zainwestować w blat marmurowy bądź granitowy, które są o wiele bardziej odporne na zarysowania, wysokie skoki temperatury czy działanie środków chemicznych niż laminowane czy drewniane. Nieco tańszą alternatywą blatu kamiennego jest blat z konglomeratu, mieszanki zmielonych skał (np. piasku kwarcowego) zatopionych w żywicy. Obecnie za 1 metr bieżący blatu z konglomeratu trzeba zapłacić ok. 1900 zł.