Świeże jajka na niedzielne śniadanie, na widok których nerwowo przełykasz ślinkę? Masz to na wyciągnięcie ręki za niewielką fatygą! Dzięki poniższemu artykułowi dowiesz się, jak powinna wyglądać własna hodowla kur, czym karmić kury żeby niosły jajka albo Ile można trzymać kur na własny użytek. Uwierz, że nawet małe stadko kur może wywołać rewolucję w rodzinnym jadłospisie. Ale po kolei…
Obecnie coraz rzadziej spotyka się na wsiach małe kurniki. Drób hodowany jest w wielkich farmach metodami przemysłowymi. Jajka i mięso z takich źródeł – wbrew kosztownym zabiegom reklamowym producentów – nie są ani smaczne, ani zdrowe. Jedynym wyjściem jest przydomowa hodowla kur. Ekologiczne jajka? Zdecydowanie warto pójść tą drogą!
Własna hodowla kur
Kury nie są zwierzętami uciążliwymi, nie potrzebują szczególnej troski i wizyt weterynarza. Wystarczy, że codziennie je nakarmimy i zbierzemy jaja z gniazd, a raz w tygodniu uzupełnimy ściółkę. Kurnik można wykonać samodzielnie lub kupić gotowy. Budując kurnik, należy uwzględnić takie czynniki, jak jego lokalizacja, metraż oraz zapewnienie kurom odpowiednich warunków cieplno-wilgotnościowych.
Kurnik dla kur najczęściej buduje się z impregnowanego drewna. Ważne jest ocieplenie ścian styropianem, co zapewni utrzymanie ciepła zimą i ograniczenie nagrzewania latem. Izolację umieszcza się w przestrzeni pomiędzy dwoma warstwami desek. Dach powinien posiadać spad i rynny celem odprowadzania deszczówki. Ziemia, na której mieszkają kury powinna leżeć co najmniej 1 m powyżej poziomu wód gruntowych. Postawienie kurnika na terenach podmokłych może doprowadzić do chorób drobiu, a kury niechętnie będą tam się niosły.
Kury nioski
Wielkość kurnika powinna być dostosowana do liczby jego mieszkańców. Najlepiej, aby na jeden metr kwadratowy przypadały dwie kury. Wejście powinno być zlokalizowane od wschodu, dzięki czemu ograniczymy ryzyko przeciągów. Temperatura zimą w obiekcie nie powinna spadać poniżej 6 st. C. Latem kury nioski spędzają w kurniku tylko noce, ale konieczne jest zadbanie o utrzymanie w nim optymalnej temperatury. Kurnik musi być zabezpieczony przed drapieżnikami siatką od góry i po bokach oraz od spodu.
Ile kosztuje kura? Cena zależy głównie od gatunku. Zwykłe nioski są stosunkowo tanie. Koszt młodej kury to około 5 zł, choć czasami cena dochodzi do 25 zł. Zdecydowanie droższa jest kura ozdobna. Jej cena w zależności od kształtu, wielkości czy upierzenia wynieść może od ok. 100 zł (sebrytki złote, kury jedwabiste) do nawet 400 zł (shoukoku). Rzadkie i piękne okazy mogą kosztować powyżej tysiąca złotych!
Co jedzą kury?
Aby kury dobrze się niosły, trzeba im zapewnić odpowiednią karmę. Podstawowym składnikiem mieszanek drobiowych jest ziarno zbóż, które stanowi główne źródło energii, przy czym jedna kura potrzebuje około 30 kg ziarna rocznie. Można bez obaw karmić je warzywami, owocami, gotowanym makaronem, ryżem i ziemniakami. Białka dostarczą kurom zsiadłe mleko, twaróg, maślanka czy serwatka. Można im podawać rozdrobnione skorupki jajek. Żółtka będą miały intensywniejszy kolor, jeśli kury otrzymają do jedzenia marchewki.
A czego nie wolno podawać kurom? Każdy hodowca powinien pamiętać, aby nie podawać im takiej karmy, jak otręby pszenne i żytnie (mogą być zanieczyszczone sporyszem), nasiona roślin strączkowych czy śruta rzepakowa (mogą powodować zmniejszenie masy jaj). Kury nie mogą jeść spleśniałych lub pikantnych resztek jedzenia pozostałych po człowieku. Należy unikać pokarmów, które są trudne do strawienia, jak surowe i gotowane mięso drobiowe, mączka mięsna, owoce cytrusowe, awokado, kapusta, karma dla psów i kotów, surowe ziemniaki czy słodycze.
Ile żyje kura?
Według specjalistów od hodowli drobiu, jedna kura powinna mieć zapewnione około 25 cm długości grzędy. Grzędy montujemy około 1 m nad ziemią, najlepiej wszystkie na jednakowej wysokości, by kury nie konkurowały ze sobą o najwyższą. Pod grzędami zakładamy demontowalną deskę na odchody, co ułatwi czyszczenie i dezynfekcję. Jak zrobić gniazda dla kur? Najlepiej, gdy miały kształt kwadratowej skrzynki o wymiarach około 40 cm i ulokować je w ciemniejszej, wydzielonej części kurnika. W jednym gnieździe powinny zmieścić się trzy kury.
W gospodarstwach rolnych i dużych fermach średnia długość życia kur wynosi półtora roku. Jest to związane bezpośrednio z końcem okresu niesienia się, gdyż kiedy kura kończy półtora roku, zaczyna składać zdecydowanie mniej jajek. Wtedy zwierzęta często sprzedawane są w celach mięsnych. Ale w warunkach przydomowych, jeśli jesteś miłośnikiem zwierząt i chcesz stworzyć swoim nioskom bezpieczny azyl, potrafią przeżyć nawet 10-12 lat.
Ile można trzymać kur na własny użytek
Czytelnicy, którym bliska jest idea ekologicznego chowu drobiu pytają, ile kosztuje utrzymanie 5-10 kur. Roczny koszt utrzymania pięciu kurczaków wynosi od kilkuset do 1,6 tys. zł, na co składają się koszty paszy, podściółki, lekarstw i środków higieny. Jednak weź pod uwagę, że tylko pięć kurczaków zniesie kilkaset do tysiąca jaj rocznie. Przyjmując, że obecnie cena jaja wynosi od 1 zł za sztukę i ciągle rośnie, to na zakupie jaj będzie można co roku dużo oszczędzić, nie wspominając o zdrowiu.
Czy trzeba zgłaszać hodowle kur? Przepisy wyraźnie określają maksymalną liczbę ptaków, jakie możemy trzymać na swojej posesji bez pozwolenia. W przydomowym ogródku na osiedlu domów jednorodzinnych można posiadać kilka kur na własny użytek, jeśli nie zabrania tego prawo lokalne. Jeżeli w gminie nie obowiązuje zakaz trzymania zwierząt gospodarskich na obszarach wyłączonych z produkcji rolnej i wspólnota również nie widzi w tym problemu, można prowadzić hodowlę drobiu w ogrodzie.
Prawie każda hodowla, z której kury lub jaja przeznaczone są na handel, powinna być zarejestrowana. Jest jednak wyjątek. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 29 grudnia 2006, jeżeli prowadzimy handel bezpośredni, to bez rejestracji możemy hodować do 350 kur. Jeśli nie prowadzimy działalności związanej z drobiem, a nasze ptaki mają być na użytek własny, to według różnych źródeł liczba ta wynosi od 50 do 80 kur.