24 października 2024

Jakie są najlepsze materiały na ściany w kuchni

Kuchnia jest pomieszczeniem, które powinno być bezpieczne, funkcjonalne i estetyczne. Możesz uzyskać ten efekt, wybierając odpowiednie okładziny ścian, wśród których najpopularniejsze są płytki. Ich wybór podyktowany jest najczęściej różnorodnością oferowanych wzorów i barw. Warto jednak zwrócić uwagę na inne rodzaje wykończenia powierzchni. Okazuje się, że dostępne są wykładziny równie funkcjonalne, ale tańsze. Wybór należy do ciebie, ale warto wiedzieć co masz do dyspozycji.

Ściany w kuchni są codziennie narażone na wilgoć, zabrudzenia i działanie wysokich temperatur. Dlatego ich aranżacja powinna być tyleż estetyczna, co praktyczna. Do wyboru masz farbę, glazurę, szkło, cegłę czy kamień. Bywa, że przez nieodpowiedni dobór materiału wykończeniowego już chwilę po zakończeniu jednego remontu zaczynasz myśleć o drugim.

Jaki materiał na ściany w kuchni?

Tradycyjnie Polacy do kuchni najczęściej wybierają glazurę. Jest odporna na wilgoć, łatwa w czyszczeniu, ale krucha i mało odporna na ścisk. Zaletą glazury jest lekkość płytek, a przede wszystkim ogromna dostępność w niezliczonych rodzajach pod względem formatu i kolorystyki. Z łatwością można więc wybrać model pasujący do każdej kuchni.

Wybierając płytki do kuchni, należy zwrócić uwagę na klasę ścieralności PEI, czyli odporność na otarcia, ścieranie i zarysowania. Na ściany kuchni można wybierać płytki o wyższej ścieralności, tj. o niższych wartościach PEI (1 lub 2). Ponieważ płytki kuchenne są narażone na częsty kontakt z wodą, należy wybierać gatunki o nasiąkliwości E nieprzekraczającej 6 proc. (E oznacza stopień porowatości materiału). Płytki o wyższych wartościach mocniej absorbują wilgoć, a przez to stają się ciężkie i podatne na uszkodzenia.

Co jest najlepsze na ścianę w kuchni?

Ceramika jest bardzo wytrzymała i łatwa do utrzymania w czystości. Przy odpowiedniej pielęgnacji może zachować doskonały stan na bardzo długie lata. W zależności od wyglądu i sposobu ułożenia kafelki mogą posłużyć do wizualnego ocieplenia kuchennej przestrzeni, ale jeśli wybierzesz gładkie białe płytki, podkreślą minimalistyczny charakter wnętrza.

Drugim najpopularniejszym obecnie rozwiązaniem na ścianę w kuchni jest płyta laminowana. Wybierają ją osoby, którym w szczególności zależy na łatwym i szybkim czyszczeniu powierzchni. Bez problemu usuwa się z niej tłuszcz, osad i wszystkie inne plamy, które nie wnikają w strukturę płyty.

Płyta laminowana występuje w wielu wzorach. Może być w kolorze naturalnego drewna jako przedłużenie blatu, jednak za pomocą płyt można nadać ścianom w kuchni dowolny kolor. W zależności od indywidualnych upodobań glazura może być ujednolicona z kolorem mebli lub przeciwnie, kontrastować z nimi. Polacy coraz częściej wybierają płytę ze wzorem, np. w geometryczne kształty.

Jaki materiał jest najlepszy na ściany kuchni? Coraz większą popularnością w naszym kraju cieszą się gotowe panele szklane: przezroczyste, lakierowane jednokolorowe i dekoracyjne z nadrukiem. Przeźroczyste można wykorzystać tylko do zabezpieczenia ściany z kamienia lub cegły, natomiast panele lakierowane i z nadrukiem są oryginalną formą ozdoby, gwarantując mnóstwo efektów dekoracyjnych. Nie absorbują zanieczyszczeń, dzięki czemu łatwo utrzymać je w czystości. Do kuchni najlepiej nadaje się szkło hartowane. Takie panele są kilkukrotnie bardziej wytrzymałe niż ze szkła typu float, a przez to można stosować je nawet w pobliżu kuchenek.

Jaki materiał na ściany w kuchni?

Odporne na zarysowania panele szklane montowane są bez użycia fug, gdzie często gromadzą się bakterie i grzyby. Najczęściej panele montuje się w przestrzeni pomiędzy blatem a podwieszanymi szafkami. Można je wykorzystać również jako blaty, fronty szafek lub czasem w postaci szklanych płyt układanych na podłodze. Dużą zaletą szklanych paneli jest możliwość ich podświetlenia, co zwiększa walory dekoracyjne i funkcjonalne kuchni. Panele umożliwiają ozdobienie kuchni różnymi motywami (np. owoce) lub dużymi fotografiami (np. przyrody).

Osoby, które za elegancką kuchnię gotowe są oddać majątek, wybierają kamień. Jest niezwykle elegancki, dzięki niemu kuchnia zyskuje klasę. Ale nie każdy rodzaj kamienia nadaje się do wyłożenia ściany w pobliżu blatu roboczego. W pogoni za przepychem niektórzy wybierają marmur lub trawertyn, jednak robią błąd. Są to materiały miękkie, a przez co łatwo chłoną substancje i dlatego trudno je doczyścić. Trzeba je stale myć przy pomocy specjalnych preparatów i impregnować.

Co na ścianie w kuchni zamiast płytek?

Ciekawą alternatywą dla obu tych materiałów jest cegła – zwykła, pocięta, pochodząca z rozbiórek, ewentualnie płytki ceglane z klinkieru. Wyłożenie ścian cegłą nie należy do najtańszych aranżacji, dlatego najlepiej ozdobić nimi tylko jedną z nich lub nawet jej fragment. Cegła zarówno naturalna, jak i jej imitacja doskonale odnajdzie się w rustykalnych, industrialnych oraz loftowych klimatach.

Trzeba jednak pamiętać, że cegła chłonie tłuszcz i zabrudzenia. Z tego względu wymaga odpowiedniego zabezpieczenia w postaci impregnacji. Na rynku są impregnaty neutralne, które nie wpływają na wygląd cegły, a jedynie ją zabezpieczają, jak również takie, które wydobywają z cegły kolor i nadają jej połysk. Do zabezpieczenia ściany z cegieł wykorzystać można szklany panel.

Niektórzy decydują się na betonową kuchnię, czyli betonowe płyty. Jako że są dostępne w różnych kolorach i teksturach, dają mnóstwo możliwości dekoracyjnych. Rozwiązanie to sprawdza się szczególnie w nowoczesnych kuchniach, zwłaszcza o dużych powierzchniach, które mają być dobrze oświetlone.

Powiązane treści