2 grudnia 2021

W czym pić kawę?

O tym, co lepiej sprawdzi się do serwowania kawy decyduje przede wszystkim jej rodzaj. Innego naczynia wymagać będzie niewielka ilość espresso, a innego kawa z mlekiem, zwłaszcza spienionym. Koniec końców, wybór pomiędzy dużą szklanką a kubkiem może pozostać jedynie kwestią gustu czy przyzwyczajenia. My przedstawimy jednak rozwiązania, które mogą okazać się najkorzystniejsze.

Ilość kawy a wielkość naczynia

Najważniejszym kryterium wyboru naczynia do serwowania kawy będzie jej ilość. Do espresso najlepiej sprawdzą się oczywiście małe filiżanki, mieszczące niewiele więcej niż kieliszek do koniaku. W takim naczyniu można pić zarówno espresso, jak i podwójne espresso czy espresso macchiato (z mlekiem spienionym). Nieco większa objętość kawy, na przykład cappuccino, wymaga użycia klasycznej filiżanki o pojemności 200 ml (sprawdź na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/filizanki-i-spodki-322.html). Codzienną kawę przelewową lub z mlekiem najlepiej serwować natomiast w kubku, który mieści do 300 ml płynu (dostępny na stronie https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/kubki-325.html).

Rodzaj naczynia a doznania smakowe

Nie ulega wątpliwości, że najintensywniejszy smak i aromat ma kawa gorąca. O ile w przypadku espresso, które wypijamy w kilku łykach, trzymające ciepło naczynie nie jest kwestią kluczową, to już w przypadku dużej kawy, zwłaszcza z mlekiem, warto zadbać o dobór takiego naczynia, w którym ulubiony napój będzie ciepły jak najdłużej. Do tego celu najlepiej sprawdzają się naczynia ceramiczne oraz te o grubych ściankach. Pierwszą propozycją będzie więc kubek ze specjalnie wyprofilowanym, pogrubionym wnętrzem. Do kawy warto wybierać przede wszystkim kubki węższe przy dnie i rozszerzające się ku górze, ponieważ takie lepiej uwalniają aromat naparu. Dobrym rozwiązaniem będzie także szklanka termiczna z podwójnym dnem (dostępna na https://zasmakujradosci.pl/pl/menu/szklanki-termiczne-499.html). Jej zaletą jest nie tylko długotrwałe utrzymywanie ciepła, ale również odizolowanie zewnętrznej części naczynia od gorącego napoju. Dzięki temu szklankę z kawą możemy trzymać w dłoniach, czując przyjemne ciepło, ale nie ryzykując oparzeniem skóry.

Wybierając idealne naczynie do picia ulubionej kawy, należy pomyśleć także o walorach estetycznych, które sprawią, ze przyjemne chwile z gorącym napojem będą jeszcze bardziej relaksujące. Czarna kawa prezentuje się najapetyczniej w białych kubkach lub filiżankach, zaś ta z mlekiem w pastelowych odcieniach ceramiki. Wygląd naczynia jest jednak wyłącznie kwestią gustu, dlatego warto postawić na taki model, który po prostu nam się podoba – zarówno pod względem swojego kształtu, jak i kolorów czy wzorów. Wtedy możemy mieć pewność, że każda kawa niezależnie do gatunku czy sposobu parzenia, będzie smakowała nam znakomicie.

Treść sponsorowana.

Oceń artykuł
[Suma: 1 Średnia: 5]

Powiązane treści