Jak zrobić wino z winogron we własnym domu?

Wino to napój towarzyszący człowiekowi już od dawien dawna, głównie ze względu na walory smakowe, ale też i zdrowotne – w końcu zawiera w sobie cenne minerały, aminokwasy oraz witaminy, oczywiście ich ilość zależy od rodzaju wina i winogron użytych do jego produkcji. Jeżeli więc jesteśmy smakoszami tego trunku bądź po prostu lubimy produkty własnego wyrobu to warto rozważyć produkcje wina na użytek własny – przypominamy, że polskie prawo zabrania jego dalszej sprzedaży bez odpowiednich pozwoleń. Co ciekawe, produkcja wina nie jest skomplikowana – wymaga od nas jedynie odpowiedniego doboru składników, oprzyrządowania i cierpliwości.

Co potrzebujemy do produkcji wina?

Zanim przystąpimy do tworzenia naszego trunku musimy się odpowiednio przygotować. Przede wszystkim najważniejszy jest wybór winogron. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest założenie własnej, niewielkiej hodowli tych owoców lub odkupić je od znajomego. Aby otrzymać produkt podobny do tego szeroko pojmowanego jako „wino”, należy najlepiej wyhodować winorośl właściwą (Vitis vinifera) – spotykana w różnych kolorach, posiada zazwyczaj od 2 do 4 pestek. Rodzi się tu więc pytanie – czy winogrona kupione w markecie się nadają? W sklepie i na straganach najczęściej dostaniemy winogrona deserowe – zazwyczaj nie mają one pestek i są nieco większe od tych właściwych. W ostateczności takie winogrona też się nadadzą, jednakże jeżeli chcemy uzyskać napój jak najbardziej odwzorowujący tradycyjne wino, to najlepiej użyć tych właściwych. Kolejnym potrzebnym produktem będą drożdże winiarskie – tutaj, aby uzyskać jak najlepszej jakości produkt należy użyć gatunku Saccharomyces cerevisiae. Do produkcji potrzebny jest również cukier spożywczy oraz tak zwany balon z rurką fermentacyjną – nie są one drogie, gdyż ich ceny zaczynają się już od 30 zł.

Przepis właściwy na wino

• Do produkcji wina przygotuj: 10 kilogramów winogron, 3. 5 kilograma cukru, drożdże winiarskie oraz naczynie fermentacyjne.
• Należy przyrządzić zaprawę drożdżową zwaną „matką drożdżową”. Przygotuj buteleczkę o pojemności 250 ml, wsyp do niej drożdże, a następnie zalej je przegotowaną, wodą o temperaturze około 20 stopni tak, aby ponad nią zostało jeszcze trochę wolnej przestrzeni. Na koniec wymieszaj je, a następnie zamknij buteleczkę watą i pozostaw na 24 godziny w pomieszczeniu bez światła o temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodaj pół łyżeczki cukru, wymieszaj i ponownie zakorkuj watą, a następnie pozostaw w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej na około 2-4 dni.
• Umyte winogrona zmiażdż, aby uzyskać miazgę winogronową, a następnie zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 3 dni. Po tym czasie odcedź je, przelewając płyn (moszcz) do jakiegoś naczynia.
• Około 3. 3 kilograma cukru rozpuść we wrzątku, a następnie po wystygnięciu połącz z moszczem i wlej tak połączony roztwór do balonu, wypełniając ¾ jego pojemności. Następnie dodaj przygotowaną zaprawę drożdżową tak, aby na każdy litr roztworu przypadało około 30-50 ml drożdży. Na koniec należy wszystko wymieszać używając wyparzonych narzędzi, po czym balon zamykamy korkiem wykonanym z waty przykrywając go czystym płótnem tak, aby wewnątrz było ciemno. Balon trzymamy w temperaturze pokojowej. Po siedmiu dniach należy dodać drugą porcję cukru, a po piętnastu – trzecią. W tym celu odlewamy część roztworu, dodajemy do niej cukru, a następnie wlewamy z powrotem do balonu mieszając całość. Przy ostatnim dodaniu cukru należy wymienić watę na korek fermentacyjny i pozostawić na 30 dni.
• Po tym czasie, możemy zacząć odlewanie powstałego trunku. W tym celu używamy przeznaczonej do tego gumowej rurki do gąsiora lub jakiegoś naczynia. Musimy wessać trochę wina przez rurkę, a następnie umieścić naczynie poniżej dna balonu, pozwalając cieczy spływać strumieniem.

Oceń artykuł
[Suma: 0 Średnia: 0]

Podobne posty

  • Jak przezwyciężyć pluskwy domowe – czyli sposoby na ich pozbycieJak przezwyciężyć pluskwy domowe – czyli sposoby na ich pozbycie Pluskwa domowa ( Cimex lectularius) jest to gatunek owada należący do podrzędu pluskwiaków. Pluskwy występowały już przed naszą erą. Żywiły się wtedy krwią zwierząt, głównie nietoperzy zamieszkujących jaskinie. Z biegiem lat gdy w jaskiniach […]
  • Czy warto instalować zmiękczacz wody?Czy warto instalować zmiękczacz wody? Twarda woda występuje na terenie całej Polski i może mieć negatywny wpływ nie tylko na skórę mieszkańców, ale również działanie i żywotność sprzętów domowych. Można temu zapobiegać, decydując się na uzdatniacz wody do domu. Jakie jest jego […]
  • Impregnacja kamienia naturalnego jest ważnaImpregnacja kamienia naturalnego jest ważna Kamień naturalny jest bardzo mile widziany we wnętrzach, odnajdzie się niemalże w każdej aranżacji. Pomimo tego, że jest to surowiec bardzo trwały, wraz z upływem czasu zaczyna tracić swoją pierwotną świetność na skutek eksploatowania. Można […]
  • Ogrody wertykalne – połączenie nowoczesnej sztuki z naturąOgrody wertykalne – połączenie nowoczesnej sztuki z naturą Obecnie jednym ze sposobów aby wykreować przestrzeń miejską metodą ekologiczną jest przede wszystkim zwiększenie zieleni w jej krajobrazie, oprócz standardowych parków i ogrodów coraz częściej projektuje się specjalne ogrody wertykalne. Warto […]
  • Dziennik budowy – o czym trzeba pamiętać?Dziennik budowy – o czym trzeba pamiętać? Wiele osób prowadziło lub prowadzi pamiętnik bądź kronikę, zapisując najważniejsze momenty swojego życia. Dziennik budowy jest właśnie takim dokumentem zawierającym najważniejsze informacje, ale o przebiegu budowy. Każdy nowy budynek musi […]