Jak zrobić wino z winogron we własnym domu?

Wino to napój towarzyszący człowiekowi już od dawien dawna, głównie ze względu na walory smakowe, ale też i zdrowotne – w końcu zawiera w sobie cenne minerały, aminokwasy oraz witaminy, oczywiście ich ilość zależy od rodzaju wina i winogron użytych do jego produkcji. Jeżeli więc jesteśmy smakoszami tego trunku bądź po prostu lubimy produkty własnego wyrobu to warto rozważyć produkcje wina na użytek własny – przypominamy, że polskie prawo zabrania jego dalszej sprzedaży bez odpowiednich pozwoleń. Co ciekawe, produkcja wina nie jest skomplikowana – wymaga od nas jedynie odpowiedniego doboru składników, oprzyrządowania i cierpliwości.

Co potrzebujemy do produkcji wina?

Zanim przystąpimy do tworzenia naszego trunku musimy się odpowiednio przygotować. Przede wszystkim najważniejszy jest wybór winogron. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest założenie własnej, niewielkiej hodowli tych owoców lub odkupić je od znajomego. Aby otrzymać produkt podobny do tego szeroko pojmowanego jako „wino”, należy najlepiej wyhodować winorośl właściwą (Vitis vinifera) – spotykana w różnych kolorach, posiada zazwyczaj od 2 do 4 pestek. Rodzi się tu więc pytanie – czy winogrona kupione w markecie się nadają? W sklepie i na straganach najczęściej dostaniemy winogrona deserowe – zazwyczaj nie mają one pestek i są nieco większe od tych właściwych. W ostateczności takie winogrona też się nadadzą, jednakże jeżeli chcemy uzyskać napój jak najbardziej odwzorowujący tradycyjne wino, to najlepiej użyć tych właściwych. Kolejnym potrzebnym produktem będą drożdże winiarskie – tutaj, aby uzyskać jak najlepszej jakości produkt należy użyć gatunku Saccharomyces cerevisiae. Do produkcji potrzebny jest również cukier spożywczy oraz tak zwany balon z rurką fermentacyjną – nie są one drogie, gdyż ich ceny zaczynają się już od 30 zł.

Przepis właściwy na wino

• Do produkcji wina przygotuj: 10 kilogramów winogron, 3. 5 kilograma cukru, drożdże winiarskie oraz naczynie fermentacyjne.
• Należy przyrządzić zaprawę drożdżową zwaną „matką drożdżową”. Przygotuj buteleczkę o pojemności 250 ml, wsyp do niej drożdże, a następnie zalej je przegotowaną, wodą o temperaturze około 20 stopni tak, aby ponad nią zostało jeszcze trochę wolnej przestrzeni. Na koniec wymieszaj je, a następnie zamknij buteleczkę watą i pozostaw na 24 godziny w pomieszczeniu bez światła o temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodaj pół łyżeczki cukru, wymieszaj i ponownie zakorkuj watą, a następnie pozostaw w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej na około 2-4 dni.
• Umyte winogrona zmiażdż, aby uzyskać miazgę winogronową, a następnie zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 3 dni. Po tym czasie odcedź je, przelewając płyn (moszcz) do jakiegoś naczynia.
• Około 3. 3 kilograma cukru rozpuść we wrzątku, a następnie po wystygnięciu połącz z moszczem i wlej tak połączony roztwór do balonu, wypełniając ¾ jego pojemności. Następnie dodaj przygotowaną zaprawę drożdżową tak, aby na każdy litr roztworu przypadało około 30-50 ml drożdży. Na koniec należy wszystko wymieszać używając wyparzonych narzędzi, po czym balon zamykamy korkiem wykonanym z waty przykrywając go czystym płótnem tak, aby wewnątrz było ciemno. Balon trzymamy w temperaturze pokojowej. Po siedmiu dniach należy dodać drugą porcję cukru, a po piętnastu – trzecią. W tym celu odlewamy część roztworu, dodajemy do niej cukru, a następnie wlewamy z powrotem do balonu mieszając całość. Przy ostatnim dodaniu cukru należy wymienić watę na korek fermentacyjny i pozostawić na 30 dni.
• Po tym czasie, możemy zacząć odlewanie powstałego trunku. W tym celu używamy przeznaczonej do tego gumowej rurki do gąsiora lub jakiegoś naczynia. Musimy wessać trochę wina przez rurkę, a następnie umieścić naczynie poniżej dna balonu, pozwalając cieczy spływać strumieniem.

Oceń artykuł
[Suma: 0 Średnia: 0]

Podobne posty

  • Czym jest Hektar? 1 hektar ile to m2 – jak przeliczać jednostkiCzym jest Hektar? 1 hektar ile to m2 – jak przeliczać jednostki Każdego dnia posługujemy się rozmaitymi miarami opisującymi rozmiar zdarzeń bądź czynności dokonanych. Potrafimy sobie wyobrazić, ile godzin spędzimy dziś w pracy, czy zmęczymy się przebyciem dziesięciu kilometrów lub ile gram mąki powinniśmy […]
  • Roże – Jak przycinać?!Roże – Jak przycinać?! Róże mają reputację trudnych do uprawy - dopóki je karmisz i przycinasz prawidłowo, nie powinieneś mieć większych problemów z tymi pięknymi roślinami. Przycinanie jest istotnym elementem pielęgnacji roślin róży i długowieczności rośliny w […]
  • Jak wybrać i gdzie kupić dobre koła do kosiarki?Jak wybrać i gdzie kupić dobre koła do kosiarki? Funkcjonalność kosiarek w dużej mierze opiera się tym, w jaki rodzaj kół są one wyposażone. Chociaż wiele osób nie do końca zdaje sobie z tego sprawę, to komfort i efektywność koszenia są uzależnione od tego, jak łatwo jest poruszać się z tym […]
  • Stylowe i nowoczesne otoczenie domuStylowe i nowoczesne otoczenie domu Niewątpliwie stylowe i nowoczesne otoczenie domu będzie dotyczyły ogrodu, ale też i ogrodzenia, które wokół posesji można postawić. W kwestii wyboru ogrodzenia jest w czym wybierać, ponieważ na rynku można znaleźć tradycyjne i nowoczesne […]
  • Odpowietrzanie kaloryferów i grzejników krok po krokuOdpowietrzanie kaloryferów i grzejników krok po kroku Kiedy rozpoczyna się sezon grzewczy, zazwyczaj z radością odkręcamy kaloryfery w domach. Czasem czeka nas jednak niemiła niespodzianka, kiedy pozostają one zimne, zaczynają dziwnie bulgotać lub szumieć, a ciepło rozchodzi się nierównomiernie - […]