Jak zrobić wino z winogron we własnym domu?

Wino to napój towarzyszący człowiekowi już od dawien dawna, głównie ze względu na walory smakowe, ale też i zdrowotne – w końcu zawiera w sobie cenne minerały, aminokwasy oraz witaminy, oczywiście ich ilość zależy od rodzaju wina i winogron użytych do jego produkcji. Jeżeli więc jesteśmy smakoszami tego trunku bądź po prostu lubimy produkty własnego wyrobu to warto rozważyć produkcje wina na użytek własny – przypominamy, że polskie prawo zabrania jego dalszej sprzedaży bez odpowiednich pozwoleń. Co ciekawe, produkcja wina nie jest skomplikowana – wymaga od nas jedynie odpowiedniego doboru składników, oprzyrządowania i cierpliwości.

Co potrzebujemy do produkcji wina?

Zanim przystąpimy do tworzenia naszego trunku musimy się odpowiednio przygotować. Przede wszystkim najważniejszy jest wybór winogron. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest założenie własnej, niewielkiej hodowli tych owoców lub odkupić je od znajomego. Aby otrzymać produkt podobny do tego szeroko pojmowanego jako „wino”, należy najlepiej wyhodować winorośl właściwą (Vitis vinifera) – spotykana w różnych kolorach, posiada zazwyczaj od 2 do 4 pestek. Rodzi się tu więc pytanie – czy winogrona kupione w markecie się nadają? W sklepie i na straganach najczęściej dostaniemy winogrona deserowe – zazwyczaj nie mają one pestek i są nieco większe od tych właściwych. W ostateczności takie winogrona też się nadadzą, jednakże jeżeli chcemy uzyskać napój jak najbardziej odwzorowujący tradycyjne wino, to najlepiej użyć tych właściwych. Kolejnym potrzebnym produktem będą drożdże winiarskie – tutaj, aby uzyskać jak najlepszej jakości produkt należy użyć gatunku Saccharomyces cerevisiae. Do produkcji potrzebny jest również cukier spożywczy oraz tak zwany balon z rurką fermentacyjną – nie są one drogie, gdyż ich ceny zaczynają się już od 30 zł.

Przepis właściwy na wino

• Do produkcji wina przygotuj: 10 kilogramów winogron, 3. 5 kilograma cukru, drożdże winiarskie oraz naczynie fermentacyjne.
• Należy przyrządzić zaprawę drożdżową zwaną „matką drożdżową”. Przygotuj buteleczkę o pojemności 250 ml, wsyp do niej drożdże, a następnie zalej je przegotowaną, wodą o temperaturze około 20 stopni tak, aby ponad nią zostało jeszcze trochę wolnej przestrzeni. Na koniec wymieszaj je, a następnie zamknij buteleczkę watą i pozostaw na 24 godziny w pomieszczeniu bez światła o temperaturze pokojowej. Po tym czasie dodaj pół łyżeczki cukru, wymieszaj i ponownie zakorkuj watą, a następnie pozostaw w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej na około 2-4 dni.
• Umyte winogrona zmiażdż, aby uzyskać miazgę winogronową, a następnie zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 3 dni. Po tym czasie odcedź je, przelewając płyn (moszcz) do jakiegoś naczynia.
• Około 3. 3 kilograma cukru rozpuść we wrzątku, a następnie po wystygnięciu połącz z moszczem i wlej tak połączony roztwór do balonu, wypełniając ¾ jego pojemności. Następnie dodaj przygotowaną zaprawę drożdżową tak, aby na każdy litr roztworu przypadało około 30-50 ml drożdży. Na koniec należy wszystko wymieszać używając wyparzonych narzędzi, po czym balon zamykamy korkiem wykonanym z waty przykrywając go czystym płótnem tak, aby wewnątrz było ciemno. Balon trzymamy w temperaturze pokojowej. Po siedmiu dniach należy dodać drugą porcję cukru, a po piętnastu – trzecią. W tym celu odlewamy część roztworu, dodajemy do niej cukru, a następnie wlewamy z powrotem do balonu mieszając całość. Przy ostatnim dodaniu cukru należy wymienić watę na korek fermentacyjny i pozostawić na 30 dni.
• Po tym czasie, możemy zacząć odlewanie powstałego trunku. W tym celu używamy przeznaczonej do tego gumowej rurki do gąsiora lub jakiegoś naczynia. Musimy wessać trochę wina przez rurkę, a następnie umieścić naczynie poniżej dna balonu, pozwalając cieczy spływać strumieniem.

Oceń artykuł
[Suma: 0 Średnia: 0]

Podobne posty

  • Co musisz zrobić w ogrodzie zimą?Co musisz zrobić w ogrodzie zimą? Pozornie, kiedy spadnie śnieg wydaje się, że w ogrodzie mamy niewiele pracy, jednak nic bardziej mylnego. Nawet wtedy, gdy jest śnieg i mróz trzeba dbać o rośliny, by nie zmarniały w trudnym okresie przymrozków, a potem przedwiośnia. Warto […]
  • PANELE WINYLOWE – 5 najważniejszych zaletPANELE WINYLOWE – 5 najważniejszych zalet Panele winylowe zyskują coraz większą popularność. Można je kupić w prawie każdym markecie budowlanym i sklepie specjalistycznym, pojawiają się w programach telewizyjnych i w aranżacjach uznanych architektów, możemy je spotkać w hotelach, […]
  • Ekogroszek – jak ogrzewać dom tanio i ekologicznieEkogroszek – jak ogrzewać dom tanio i ekologicznie Wybór ekologicznych źródeł ciepła to już nie tylko moda, a konieczność. To czym palimy ma bowiem kluczowe znaczenie dla jakości powietrza. Mimo to, dla wielu osób głównym kryterium przy wyborze opału wciąż pozostaje cena. Okazuje się, że te […]
  • Co warto wiedzieć o pięknych i egzotycznych bambusach?Co warto wiedzieć o pięknych i egzotycznych bambusach? Chyba każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że posiadanie własnego ogrodu niesie za sobą wiele pozytywnych skutków. Bez wątpienia chcemy, aby zielona przestrzeń wokół nas była funkcjonalna, dlatego umieszczamy w naszym ogrodzie ławki, krzesła […]
  • Ochrona pracownika na stanowisku pracyOchrona pracownika na stanowisku pracy Niektóre zawody są niebezpieczne i stwarzają zagrożenie dla zdrowia lub życia człowieka. Wtedy do obowiązku pracodawcy należy zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa pracy. Jego rola sprowadza się więc do zastosowania środków ochronnych, […]