Schorzenia wywoływane przez organizmy cudzożywne mogą powodować duże straty w obrębie uprawianych zbóż, drzew, krzewów itd. W rozwoju choroby grzybowej wyróżnia się etapy infekcji, inkubacji, kumulacji objawów, wyzdrowienia oraz rekonwalescencji. Warto wiedzieć, w jaki sposób walczyć z infekcjami.
Fuzarioza
Choroba wywoływana jest przez grzyby zaliczane do rodziny gruzełkowatych. Fuzariozę uznaje się za najgroźniejszą infekcję wywoływaną przez organizmy cudzożywne. Zagraża ona uprawom kukurydzy, pszenicy, żyta oraz jęczmienia. Choroba jest powszechna na całym świecie. Powoduje ona ogromne straty gospodarcze wynikające z wysokiej patogeniczności zarodników oraz możliwości długoletniego przebywania czynników chorobotwórczych w glebie. Fuzarioza rozwija się w wilgotnym środowisko i temperaturze szacowanej w granicach 15–26 stopni Celsjusza. Objawy choroby stanowią więdnięcie oraz usychanie liści. Wyróżnikiem fuzariozy są również różowe lub pomarańczowe skupienia zarodników grzyba, nadające łanom zbóż charakterystyczny odcień. Fuzarioza jest trudną chorobą. Warto więc pamiętać o wielokierunkowej ochronie upraw. Podstawowe zabiegi, ograniczające ekspansję grzybów, stanowią zmianowanie zbóż, stosowanie kwalifikowanego materiału siewnego, niszczenie źródeł infekcji, stosowanie nawozów Syngenta z uwzględnieniem właściwych proporcji oraz usuwanie resztek pożniwnych.
Mączniak prawdziwy
Choroba wywoływana jest przez gatunki zaliczane do ektopasożytów. Ich grzybnia rozwija się na powierzchni zainfekowanej rośliny. Do epidermy przedostają się ssawki pasożytów, za pomocą których pobierane są substancje pokarmowe oraz woda. Charakterystyczną cechą choroby jest biały nalot grzybni tworzący się na powierzchni żywicielskiej rośliny. Stanowi on kombinację strzępek grzybni, konidioforów oraz produkowanych bezpłciowo zarodników. Nalot mączniaka utrudnia prawidłową fotosyntezę. Zainfekowane rośliny swoim wyglądem przypominają gatunki obsypane mąką. W zwalczaniu mączniaka warto wykorzystywać opryski na bazie triazolowych fungicydów. Należy jednak pamiętać, by preparaty stosować w pierwszej fazie choroby. W kolejnym sezonie wegetacyjnym warto przeprowadzić zabiegi profilaktyczne. Chcąc zwalczyć mączniaka, można również usuwać zainfekowane części roślin.
Choroby grzybowe mogą ograniczać prawidłowy rozwój uprawianych zbóż. Warto więc stosować nawozy zwalczające konkretne odmiany schorzeń wywoływanych przez organizmy pasożytnicze.
Artykuł partnerski.