Gnojówki to wspaniałe, życiodajne nawozy przydatne przy każdego rodzaju uprawie. To ekologiczne i skuteczne substancje, które można wykonać samodzielnie lub kupić w sklepie ogrodniczym. Stanowią zdrowe rozwiązanie dla gleby i roślin, ale także dla ogrodnika i całego środowiska naturalnego, a zatem również dla żyjących w ogrodzie owadów zapylaczy i innych zwierząt. Gnojówki to nic innego, jak wykorzystanie dobrodziejstw roślin o zróżnicowanym składzie chemicznym.
Gnojówki w ogrodzie – jak je stosować, aby odnieść sukces?
Gnojówki to nawozy płynne do uprawy warzyw, roślin ozdobnych ogrodowych i doniczkowych. Produkuje się je poprzez fermentowanie roślin o pożądanych właściwościach i składzie chemicznym. Łatwo i szybko można sporządzić gnojówkę samodzielnie z zielonych materiałów z własnego ogrodu lub roślin dzikorosnących. Jednak jeśli nie macie warunków, aby sporządzić własną gnojówkę – nie martwcie się! Możecie skorzystać z pełni jej dobrodziejstwa, kupując gotowy, przyjazny naturze produkt w sklepie www.egardenion.pl Pierwsze nawożenie gnojówką odbywa się wiosną, kiedy części zielone roślin budzą się do życia. Wówczas jest najlepszy czas na wspomaganie rozwoju pędów, łodyg i liści. Ich szybki i bujny wzrost spowoduje użycie gnojówek o wysokiej zawartości azotu, np.; gnojówki z pokrzywy. Tego typu płynnymi nawozami dokarmia się glebę, a następnie rośliny do czasu ich kwitnienia. Kiedy przychodzi czas kwiatów i owocowania, wówczas należy odstawić nawozy bogate w azot i zastąpić je gnojówkami o wysokiej zawartości potasu, np.: gnojówką z żywokostu. Potas powoduje obfite kwitnienie i prowadzi do wydawania obfitych plonów. Części zielone rośliny za to rozwijają się wtedy wolniej, a cała energia koncentrowana jest na wydaniu kolejnego pokolenia roślin, a zatem nasion i owoców.
Gnojówka z pokrzywy – na co i kiedy?
Pierwsze w sezonie nawożenie gnojówką z pokrzywy wykonać można tuż po przefermentowaniu jej pierwszych zbiorów. Pokrzywa wypuszcza swe pędy dość wcześnie, więc szybko wspomoże Wasze rośliny. Obserwujcie, kiedy pojawi się na bagnach, rowach czy nad zbiornikami wodnymi. Pokrzywę przerabiać można do momentu jej kwitnienia. Kiedy kwietnie ona, zwykle kwitną też inne rośliny, a wówczas gnojówka bogata w azot nie jest dla nich najlepsza. Gnojówka z pokrzywy ma też inne zalety: chroni rośliny i glebę przed wystąpieniem niektórych chorób grzybowych i odstrasza szkodniki. Jednak przede wszystkim utrzymuje rośliny w świetnej kondycji i sprzyja bioróżnorodności gleby, która w efekcie może wykarmić rośliny. Pamiętajcie, że aby korzystać z gnojówek, nie trzeba wykonywać ich samodzielnie. Bywa, że mamy mały ogródek w mieście lub balkon w mieszkaniu, albo posiadamy tylko rośliny doniczkowe, które też warto nawozić gnojówkami. Wówczas możecie kupić gotowy, pełnowartościowy produkt w stacjonarnym sklepie ogrodowym lub znajdziecie to wszystko do ogrodu w sklepie internetowym, w którym nie brakuje także nawozów przyjaznych naturze.
Gnojówka z żywokostu – na co i kiedy?
Żywokost to wspaniała, wszechstronna roślina. Jest powszechnie wykorzystywana w ziołolecznictwie jako skuteczny środek podczas dolegliwości układu kostnego. Dziko rośnie na terenach polskich, jednak są też gatunki żywokostu, które stanowić będą piękny akcent ozdobny w ogrodzie. Charakteryzuje go sowite ulistnienie i śliczne kwiatostany. Jest też chętnie wykorzystywany przez profesjonalnych ogrodników, w celu wyhodowania obfitych plonów i kwiatów. Gnojówki z żywokostu są bardzo bogate w potas, a więc warto stosować je wczesnym latem, kiedy rośliny zaczynają wydawać kwiaty i owoce. Skorzystają z niej zwłaszcza te rośliny, które zdobią kwiatostanami, a nie liśćmi i warzywa wydające owoce, takie jak pomidory, papryki, ogórki oraz, rzecz jasna, drzewka w sadzie.
Jak samodzielnie sporządzić płynny nawóz?
Prezentowany przepis na gnojówkę sprawdzi się przy wykonywaniu nawozu z każdej zielonej materii, jaką będziecie chcieli użyć. Oczywiście jest to proces bardzo prosty, a przepisów na gnojówkę znajdzie się cała masa, jednak ten jest wyjątkowo szybki i poręczny. Dzięki niemu nie tylko sporządzicie gnojówkę w łatwy sposób, ale przede wszystkim oszczędzicie sobie pracy i brudzenia rąk w podczas korzystania z jej dobrodziejstw. I w pełni wykorzystacie zieloną materię, co ma pozytywne znaczenie dla środowiska. Wszystkie potrzebne do przygotowania materiały możecie znaleźć w dobrym centrum ogrodniczym lub internetowym sklepie ogrodniczym, np.: w egardenion. Są to:
- zielona materia (pokrzywa/żywokost/inna),
- sekator,
- rękawice ochronne,
- plastikowy worek perforowany ze ściągaczem (po cebuli lub ziemniakach),
- beczka z pokrywą/inny szczelny pojemnik (rozmiar w zależności, jaką ilość gnojówki chce się przygotować).
Sposób przygotowania: Najpierw należy zebrać zielony materiał. Zrywać można wszystkie nadziemne części roślin, a więc łodygi i stare liście także się nadadzą. Należy założyć rękawiczki w za pomocą sekatora ścinać rośliny tuż nad ziemią, a następnie ściśle umieszczać je w plastikowej siatce. Można uzbierać cały worek materiału, jednak należy brać pod uwagę, jakim rozmiarem pojemnika się dysponuje. Trzeba nazbierać tyle roślin, aby worek schował się pod powierzchnią wody, którą napełnicie beczkę/wiadro/coś innego. Następnie użyjcie ściągaczy i zwiążcie worek tak, aby nic z niego nie wypłynęło. Oczywiście do zrobienia gnojówki nie musicie używać worka, jednak jest on znacznym ułatwieniem podczas zbioru, wydobywania gotowego nawozu i czyszczenia beczki. Po wyczerpaniu gnojówki bowiem wystarczy wyjąć worek z przefermentowanym materiałem i umieścić go w kompostowniku. Worek trzeba umieścić w beczce i zalać wodą. W razie potrzeby należy też obciążyć worek cegłą lub kamieniem włożonym do wewnątrz, gdyż na początku woda może go wypierać. Nastaw przykryj wiekiem, aby nie stwarzał zagrożenia dla otoczenia i nie wydawał nieprzyjemnego zapachu na cały ogród. Możliwe, że w trakcie produkcji gnojówki znajdziecie w niej gości na gapę w postaci owadów, larw czy jajeczek. Nie przejmujcie się tym. Z pewnością będą to owady pożyteczne, które potem będą zapylać Wasz ogród, pozwólcie zatem im żyć. Gnojówka dojrzewa przez 2-3 tygodnie, a gdy jest bardzo ciepło – nawet tydzień. Co jakiś czas można do niej zaglądać, by pomieszać workiem. W celu podlania rośliny należy rozwodnić nawóz wodą w proporcji: 10 części wody, 1 część gnojówki.
Jak można zauważyć, szybszą i bardziej praktyczną metodą jest kupienie gotowej gnojówki w sklepie ogrodniczym. Zaoszczędzamy dzięki temu czas na inne ważne pracy w naszym ogrodzie.